- 20% DISCURSUS Весняні знижки на книги видавництва
Інтернет гуртівня книг №1 в Україні
Інтернет гуртівня книг №1 в Україні знижка активується при збільшенні суми кошика
Акція! -30% на Екошопери

Міжнародний день рідної мови

Щорічно, з 2000 року, в світі відзначають Міжнародний день рідної мови. Виявляється, у світі налічується більше 6000 різних мов. Оскільки багато з них на межі вимирання, ЮНЕСКО оголосило офіційне відзначення Дня рідної мови 21 лютого.

З початком повномасштабної війни українці відчули на собі, яка важлива українська мова. Ворог не має пощади і знищує все на своєму шляху. Росіяни на окупованих територіях спалюють книжки українською мовою  і знущаються або розстрілюють тих людей, які спілкуються українською. Тому нашим обов’язком є ще більше берегти, шанувати, розвивати, любити нашу рідну мову.

Пропонуємо підбірку цікавих книжок, завдяки яким ви ще більше закохаєтесь в українську мову.

Сучасний талановитий автор Тарас Береза приклав чимало зусиль, щоб видати словник українських слів під назвою Гарна мова – одним словом.

Гарна мова – одним словом: словник вишуканої української мови

На перший погляд, може здатися для чого випускати ще один словник – у нас наче їх і так достатньо. Але пан Тарас, окрім того, що подав слова, він ще й показав приклади, як правильно їх вживати в повсякденному житті. Тексти подані в цікавій формі, тому книжку легко читати. Наприклад, замість словосполучення непосидюча людина автор пропонує варіант вертун. І ще один приклад: замість скупчення великої кількості людей вживати слово велелюддя. Як цікаво! Правда ж?

Ще одна книжка з влучною назвою Скажи мені українською авторства Тараса Берези.

Цей український словник має на меті відсіяти від нашої мови суржик та чужомовні слова. Автор хоче звільнити українську мову від радянського ярма і показати, що наша мова – велична, красива і самобутня.  

Під час повномасштабної війни збільшилася кількість книжок про українську культуру, історію, звичаї. Зокрема, у 2023 році  вийшла книга українського мовознавця Миколи Зубкова Норми й культури української мови.

 

Спочатку може здатися, що ця книга адресована лише освітянам, але автор зазначає, що написав її для всіх українців, які дбають про живу українську мову. Пан Микола подає головні норми та правила правопису, ділиться, як вживати частини мови в офіційно-діловому стилі. Мовознавець є популяризатором зрепресованого Харківського правопису.

Любов до рідної мови можна прищеплювати дітям через пісні, поезію, мандрівки, фільми, книжки. Найкраще, коли ви своїм прикладом показуєте дитині важливість української мови.  Тому, коли обираєте книгу собі, подбайте і про маленьких читайликів. Звертаємо вашу увагу на книжку Видавництва Сталого Лева під назвою Розповідь про Україну. Гімн слави і свободи.

  

Діти у легкій, доступній формі дізнаються про українців, які здобували незалежність України, досягли успіху і прославили наш край на весь світ. Тексти в книжці дублюються англійською мовою, тому її можна дарувати іноземцям, щоб збільшити популяризацію українського в Європі та світі.

“На десерт” цієї статті приготували для вас дещо “смачненьке” J – три книги сучасної української письменниці, співзасновниці і головної редакторки видавництва “Віхола” Ольги Дубчак.

Чути українською

Чути українською

Бачити українською

Бачити українською

 

Перемагати українською

У книгах розповідається про походження і лексичне значення українських слів, активну і пасивну лексику. Також ви дізнаєтесь не нудну інформацію про голосні та приголосні звуки. Авторка показує, як на мовному рівні українці ідентифікують ворога.

Мова об’єднує, мова береже традиції, мова дає зрозуміти хто свій, а хто – чужий. Думайте, розмовляйте, мрійте, зізнавайтеся у коханні українською!

 

Bookoptчитати модно!