до - 50% Вcі акції
Інтернет гуртівня книг №1 в Україні
Інтернет гуртівня книг №1 в Україні знижка активується при збільшенні суми кошика
Акція! -30% на Екошопери

Пам'ять про Чорнобиль

26 квітня – Міжнародний день пам’яті Про Чорнобильську катастрофу. В цей день не лише Україна, але й весь світ згадує цю трагедію. Вибухнув четвертий реактор атомної електростанції, спричинивши найбільшу техногенну катастрофу ХХ століття. Ця подія стала трагедією для загиблих і потерпілих від її наслідків людей. Гектари забруднених радіацією земель, водойм, лісів принесли непоправної шкоди навколишньому середовищу. Із зони ураження виїхало близько 150 тисяч людей. Багато населених пунктів зникли з карти України.

Чому важливо щороку згадувати роковини Чорнобиля? Навіщо читати про трагедію в книжках, інтернет-ресурсах і дивитися фільми? Тому що це нагода привернути увагу світу до цієї болючої теми і зробити все можливе, щоб така трагедія ніколи більше не повторилася.

Атоми та попіл: глобальна історія ядерних катастроф

Автор книги Сергій Плохій – український та американський історик, дослідник, професор кафедри української історії в Гарвардському університеті. Видавництво Наш Формат видало цю книгу у 2024 році. У ній дослідник характеризує аварії, що загрожували світу через можливі вибухи на атомних реакторах військових чи цивільних об’єктів. Також попереджує про інші ризики у ядерній енергетиці. Автор показує читачеві, як на ці катастрофи вплинули політика, культура та ідеологія різних країн світу.

Детальніше

Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи

Ще одна книжка автором якої є Сергій Плохій вийшла друком у видавництві Фоліо. Пан Сергій розвінчує деякі міфи про те, що Чорнобиль вибухнув тільки через помилку персоналу. Автор пояснює, що трагедія сталася через радянську систему, яка не дозволяла розсекречувати будь-які питання пов’язані з ядерною енергетикою. Якби можна було поширити серед фахівців інформацію про поломки чи попередні вибухи на станції – це дозволило б уникнути масштабної аварії. Чорнобиль – без перебільшення трагедія для України.

Детальніше

Страшне, прекрасне та потворне в Чорнобилі

Авторки: Олена Паренюк – українська науковиця, радіобіологиня, Катерина Шаванова – кандидатка біологічних наук з генетики. У книжці вони розповідають про основи радіаційної науки та людей, які її творять. Також пояснюють, що відбувається в Чорнобилі та яким може бути майбутнє радіаційної і ядерної безпеки у світі після завершення війни в Україні. Пані Олена та Катерина показують, що наука про радіацію – цікава й непроста: вона об’єднує хімію, фізику, математику, біологію, медицину і навіть національну безпеку.

Детальніше

Bookopt – читати модно!

Напишіть статтю і отримайте винагороду
Детальніше