- до -50% Всі акції
Інтернет гуртівня книг №1 в Україні
Інтернет гуртівня книг №1 в Україні знижка активується при збільшенні суми кошика
Акція! -30% на Екошопери

Всесвітній день письменника

Щорічно 3 березня відзначають професійне свято літераторів – Всесвітній день письменника. Ця подія була заснована у 1986 році міжнародним об’єднанням письменників – ПЕН-клубом. Дуже часто в цей день автори, редактори презентують літературні новинки та отримують нагороди за свою письменницьку працю. У бібліотеках і школах відбуваються заходи на які запрошують письменників.

В Україні дуже багато талановитих сучасних авторів, які пишуть чудові книжки. Завдяки їм, ми – читачі, розвиваємо фантазію, отримуємо нову інформацію, розширюємо кругозір. Перелік сучасних письменників і письменниць – великий, але ми зупинимося на кількох.

Легендарна, талановита українська поетеса, письменниця Ліна Костенкоодна з найвідоміших постатей сучасності. Пані Ліна народилася у 1930 році на Київщині. Життєвий і творчий шлях був нелегким і різноманітним: номінована на Нобелівську премію, брала участь в дисидентському русі, професорка Києво-Могилянської академії, має відзнаку “Золотий письменник України”. У її доробку безліч віршів, поем, романів. У книжці “Триста поезій” зібрані вірші Ліни Костенко з різних періодів її творчості  та уривки поем і романів.

Вірші письменниці давно розібрали на цитати. Здається, що так, як пише Ліна Костенко, не вміє більше ніхто. Її слова завжди влучні і глибокі:

А й правда, крилатим ґрунту не треба.
Землі немає, то буде небо.
Немає поля, то буде воля.
Немає пари, то будуть хмари.
В цьому, напевно, правда пташина…
А як же людина? А що ж людина?
Живе на землі. Сама не літає.
А крила має. А крила має!

Щиро радимо книжки Ліни Костенко для читання на самоті, або всією родиною.

Юрій Андрухович – український поет, прозаїк, перекладач, громадський діяч. Його ім’я знає не одне покоління українців. Твори Андруховича перекладають і вивчають закордоном. У 2021 році пан Юрій читав уривок зі свого роману на Радіодиктанті національної єдності, який відбувається у День української писемності та мови.

Один з найвідоміших романів Юрія Андруховича є Московіада.

Цей твір був написаний у 1992 році в Німеччині. У ньому розповідається про молодого українського студента, який вчиться в Москві. Його життя сповнене студентських пригод. Події відбуваються на початку 90-х, коли в повітрі відчувається розпад радянської імперії. Цей роман кілька разів перевидавався і перекладений на іноземні мови.

У пана Юрія є дочка – талановита письменниця, публіцистка Софія Андрухович. Авторка роману “Фелікс Австрія”, який приніс їй популярність та відзнаку “Книга року ВВС”. У 2020 році був знятий фільм за мотивами цього твору під назвою “Віддана”. Ще один роман, який авторка писала три роки, має назву Амадока.

У ньому розповідається про героя російсько-української війни, який після важкого поранення втрачає пам'ять. Його обличчя ніхто не може впізнати, і він не має біля себе документів. До нього в лікарню приходить жінка, яка вважає, що це її чоловік, який пропав на війні. Назва роману походить від озера Амадока, яке на середньовічних картах зображувалося між Поділлям і Волинню. Але сучасні картографи дотримуються думки, що цього озера насправді не існувало. У трьох частинах роману Софія Андрухович порушує надважливі теми, як Розстріляне відродження, Голокост і АТО. Книга спонукає до глибоких роздумів про минуле і сьогодення.

Продовжує наш перелік відомий український письменник, поет, прозаїк, культоролог, автор музики і сценаріїв до вистав – Юрій Іздрик. Автор написав багато віршів, прози, есе. Книжка Summa – текстовий варіант проєкту пана Юрія, журналістки Євгенії Нестерович та фотографа Олександра Населенко. Проєкт є спільним разом з Міжнародною літературною організацією Meridian Czernowitz. Автори зазначають, що ця книга – своєрідний путівник для людей, які потрапили на планету Земля, і шукають відповіді на духовні запитання.

Summa

Письменниця Ірина Чернова, більше відома читачам під псевдонімом Люко Дашвар. Популярність принесли романи “Село не люди” та “Рай. Центр”. Авторку називають найтиражованішою письменницею України, оскільки загальний наклад книжок складає більше 300 тисяч примірників. Люко Дашвар має чимало літературних нагород.

Найновіша книжка вийшла у 2023 році під назвою Спадок.

У сюжеті роману йдеться про архітектора, який за кілька днів до повномасштабної війни в Україні має святкувати свій день народження. Рідня приїздить до свого родича на святкування, але насправді їх цікавить лише одне – яку частину спадку отримає кожен. Несподівано з дому іменинника зникає його внук, а сина знаходять зарізаним у бібліотеці. Авторка у книзі розкриває всі секрети злочину.

Юрій Винничук – письменник, журналіст, драматург, віце-президент Асоціації українських письменників. Автор пише як твори для дітей, так і прозу для дорослих.

Роман Аптекар – цінний і цікавий читачу, тому що автор окрім професійного написання тексту, тримає інтригу до останньої сторінки.

Події в книжці відбуваються у сімнадцятому столітті у Львові, Венеції і Гданську. Український юнак Лукаш їде на навчання до Венеції. Він хоче опанувати аптекарську справу. Лукаш зі своїм другом Мартином беруть участь у морських боях  і отримують поранення. Друзі вирішують повернутися додому, але на них нападають невідомі і Мартин гине. Перед смертю він заповів Лукашу свою аптеку в Львові. Що відбуватиметься далі зможуть дізнатися читачі, які прочитають книжку.

Ми згадали лише кілька знакових для України письменників і письменниць. Але список талановитих авторів у нас величезний. У цей день письменника хочеться подякувати кожному і кожній, хто долучається до літературної діяльності. Письменники завжди були і є основою українського суспільства. Дуже хочеться, щоб роль майстрів слова в Україні заслужено оцінювали, шанували і підтримували.

Кожен з нас може долучитися до підтримки улюбленого автора, купивши його чи її книгу.

Bookopt – читати модно!

 

 

Напишіть статтю і отримайте винагороду
Детальніше