- до -50% Всі акції
Інтернет гуртівня книг №1 в Україні
Інтернет гуртівня книг №1 в Україні знижка активується при збільшенні суми кошика
Акція! -30% на Екошопери

Леся Українка – талановита донька України

Якщо запитати у перехожих, що вони знають про Лесю Українку, то знайдеться багато відповідей на кшталт: письменниця, особа, чия фотографія зображена на 200-гривневій купюрі, або ж відома українка, яка постійно хворіла. І ці відповіді не випадкові. Свого часу радянська влада зробила все, щоб знищити і спаплюжити українську культуру та історію. Тому нерідко в школах подавали біографію Лесі Українки настільки нудно, щоб в учнів не було й думки пишатися жінкою, яка стала символом України.

На щастя, в наш час, є чимало праць істориків, літературознавців, які відкрили і показали справжній український скарб в особі Лесі Українки.

Як відомо, Леся Українка – це псевдонім. Справжнє ім’я та прізвище – Лариса Косач. У дружній родині Косачів було шестеро дітей, і всі вони були дуже талановиті. Дядько Лесі Михайло Драгоманов був відомим громадським діячем та вченим, товаришував з Іваном Франком.  У 10 років Леся застудилася і занедужала. Але поетеса не здавалася і боролася за кожен рік свого життя.

Леся Українка записувала тексти народних пісень, перекладала на українську мову твори світової літератури, оскільки знала багато іноземних мов. Твори Лесі – сміливі, оригінальні. У них прослідковується віра у краще майбутнє України. Леся завжди стильно одягалася, вміла вести світські бесіди.

Леся Українка написала перше українське фентезі – віршовану п’єсу “Лісова пісня”. Події відбуваються в лісі, де поряд з людьми живуть герої українських міфів.

 

У книжці Лісова пісня. Вибране представлені найвідоміші твори Лесі Українки: “Одержима”, “Лісова пісня”, “Кассандра”, “Бояриня”, “Оргія” та поезії з кількох збірок письменниці.

 Головними героями “Лісової пісні” є Мавка і Лукаш. Цікаво те, що твір написаний від імені Мавки, а не Лукаша. Це зовсім не притаманно для того часу, тому Лесю називають феміністкою.

Знайомство дітей з творчістю Лесі Українки рекомендуємо почати з книжки Леся Українка – дітям.

 

Можна організувати творчий вечір з дітьми присвячений письменниці. Напишіть коротеньку розповідь про Лесю, розкажіть цікаві факти з життя. А потім прочитайте кілька віршів чи казок, які увійшли до цієї збірки.

Українська літературознавиця Тамара Гундорова вирішила переосмислити біографію Лесі Українки і написала книжку Леся Українка. Книги Сивілли.

 

Пані Тамара, хоче розкрити нам – читачам, усю багатогранність постаті письменниці, яка творить, працює, подорожує, пише, перекладає, любить, кохає, по при важку недугу. Авторка показує оточення Лесі Українки і те, як воно впливало на формування її особистості. Тому, якщо ви бажаєте більш глибинно познайомитися з однією з найпопулярніших письменниць України, радо рекомендуємо цю книжку.

Не можемо не згадати одну з найвідоміших книг Оксани Забужко

“Notre Dame d’Ukraine: Українка в конфлікті міфологій”.

 

Ця книга вперше була видана у 2007 році. Кілька разів перевидавалася і на сьогоднішній день не втратила своєї актуальності. Ба більше! Вона потрібна, важлива, як ніколи, зокрема, у контексті українсько-російської війни. Маємо шанувати, берегти, відстоювати своє! Велика читацька аудиторія, яка залюбки читає та рекомендує цю книгу, свідчить про те, що рівень нашої національної самоідентифікації значно зріс. Це дуже радує.

У драмі-феєрії “Лісова пісня” є безліч розкішних фраз, які стали крилатими. Наприклад:

Ні! я жива! Я буду вічно жити!
Я в серці маю те, що не вмирає.

Пропонуємо вам чудовий екошопер з цією фразою, який приверне увагу перехожих. А ще він зручний, стильний та екологічний.

 

Якщо вам до душі постать Лесі Українки, подобається пізнавати її творчий шлях, то гарним доповненням до читання книжок письменниці, буде розфарбовування картини за номерами. Це чудовий вид творчості, який принесе масу задоволення.

Bookopt – читати і творити модно!

 

Напишіть статтю і отримайте винагороду
Детальніше