- до -50% Всі акції
Інтернет гуртівня книг №1 в Україні
Інтернет гуртівня книг №1 в Україні знижка активується при збільшенні суми кошика
Акція! -30% на Екошопери

"Оповідь служниці". Марґарет Етвуд

Ми думали, що в нас такі проблеми... Звідки нам було знати, що ми були щасливими!

 Вас вітає Гілеад! Монотеократична держава, де суспільство живе за законами божими на "новий лад". Країна, де шлюби укладені не в державній церкві, вважалися порушенням подружньої вірності. Закінчувалися арештом жінок та конфіскацією у них вже народжених дітей. Держава, де репродуктивні жінки повинні народжувати для бездітних сімей з вищих ешелонів влади. Вас вітає Гілеад!

 Дуже потужна антиутопія від канадійки Марґарет Етвуд - мікс «451 градус за Фарангейтом» та «Голодних ігор».

 

Розповідь ведеться від імені Служниці – жінки, котра, до зміни влади мала друзів, ім’я, роботу, сім’ю. А наразі повинна скоритись режиму та виконувати роль інкубатора заради покращення демографічної ситуації новоствореної країни. Бо ж Господь  сказав: "Плодіться та розмножуйтесь".

 Роман - сповідь, роман - одкровення, історія, просякнута болем та відчаєм безвиході людини, яка в буквальному сенсі слова втратила все. Це дійсно страшно, я, як дружина та мати, сподівалась, що така історія не станеться насправді ніколи в реальному світі. Але після перегляду фільму «Колонія Дигнідад», заснованого на реальних подіях, виявилось, що подібні речі відбувались не так давно у Чилі після політичного перевороту.

 Авторка порушує питання : яка роль жінки в суспільстві та наскільки правильно, що свобода та права жінки виходять далеко за межі материнства? І дає свою провокативну відповідь. Феміністичні настрої читаються між рядків!

 Завершення книги інтригує, бо історія обривається на найцікавішому. Чи правильно зробила головна героїня, довірившись коханцю? Чи не вартуватиме ця довіра їй життя?

Ми зможемо отримати відповідь у наступній частині дилогії. Через багато років історія отримала продовження під назвою «Заповіти» - де свої такі непрості зізнання роблять тітка Лідія, мешканка Гілеаду Агнес та канадка Дейзі. Друга частина принесла Етвуд  цьогорічну Букерівську премію та отримала шквал схвальних відгуків за кордоном.

Тому я також хочу якнайшвидше прочитати продовження. Український читач отримає змогу познайомитися з книгою вже у наступному році в перекладі Клубу сімейного дозвілля.

 У 2017 роман отримав телеадаптацію, перший сезон якого повністю переповідає книгу. Прихильники серіалу та книги поділилися приблизно порівну, але особисто для мене все таки паперовий варіант та стиль написання авторки виявився набагато кращим.

 Непроста сповідь залишає після смак бажати свободи для себе у всіх її можливих проявах. Мої 10 з 10.

 Катерина Андрощук

Напишіть статтю і отримайте винагороду
Детальніше